2021: 25e Festival Voce et Organo

SWEELINCK, PRAETORIUS EN DE ITALIAANSE MEESTERS

TWEE STEDEN, DRIE UITZONDERLIJKE LOCATIES

 

Twee steden en drie verschillende locaties ontvangen dit jaar het Festival Voce et Organo. Het festival start eind september als vanouds in Brussel, in de Kapellekerk. Dit jaar vindt één concert ook plaats in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavel, in dezelfde stad. In november ten slotte kan het publiek ook het bijzondere orgel in de Luikse Sint-Jacobskerk ontdekken. Dat monumentale orgel in renaissancestijl is bijzonder geschikt voor het werk van Sweelinck en Praetorius. Het is geïnspireerd op het Sweelinckorgel van de Oude Kerk in Amsterdam en het blinkt uit door zijn uitgesproken helderheid en zijn krachtige contrasten, waarbij zangerige en briljante klanken in dialoog treden met scherpere of net rondere registers.

 

Kenmerkend voor de concerten van Voce et Organo is de afwisseling tussen werken voor orgel solo enerzijds en vocale muziek of werken voor instrumentaal ensemble anderzijds. Op die manier wil het festival orgelmuziek beter bekend maken bij een publiek met belangstelling voor oude muziek. Daarbij werkt Voce et Organo ook dit jaar niet enkel met buitenlandse muzikanten samen, maar ook met Belgische artiesten. Ook wat het uitgevoerde repertoire betreft, krijgen componisten die actief waren in onze streken bijzondere aandacht.

 

SWEELINCK, PRAETORIUS EN DE ITALIAANSE MEESTERS

 

In 2021 viert het festival niet alleen zijn vijfentwintigste verjaardag, gespreid over vier concerten in Brussel en Luik, het herdenkt ook twee markante figuren van de polyfonie tijdens de renaissance: de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck en de Duitse componist Michael Praetorius.

 

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) componeerde een indrukwekkend aantal vocale werken en schreef ook voor klavierwerken van zeer hoge kwaliteit. Zijn reputatie strekte zich uit over heel Europa en tijdgenoten noemden hem de Amsterdamse Orpheus. Hij trok veel leerling-organisten aan uit Duitsland, waardoor hij aan de basis ligt van de barokke Noord-Duitse orgelschool. Sweelincks invloed valt daarbij nauwelijks te onderschatten en reikt een eeuw later zelfs tot J.S. Bach (1685-1750).

 

In hetzelfde jaar als Sweelinck stierf ook de Duitse componist en organist Michael Praetorius (1571-1621). Hij was enorm productief: hij schreef talloze religieuze werken, maar ook enkele honderden instrumentale dansen.

 

In twee concerten combineert organist Arnaud Van de Cauter het werk van Sweelinck en Praetorius. Met het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel verkent hij hun inspiratiebronnen (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk, Brussel, 27 september 2021, 20u). Samen met het Ensemble Polyharmonique onder leiding van Alexander Schneider brengt hij een selectie uit hun liturgische muziek (Sint-Jakobskerk, Luik, 20 november 2021, 20u, in partnerschap met het ‘Festival d’orgue de Liège’).

 

Dit jaar herdenken we ook een andere muzikale grootheid:  Josquin des Prez (ca. 1450-1521), misschien wel de grootste componist van de renaissance. Dit boegbeeld van de Frans-Vlaamse polyfonie overleed 500 jaar geleden. Luitiste Sofie Vanden Eynde en sopraan Lieselot De Wilde brengen werk van hem en van enkele tijdgenoten, die net als Josquin in Italië actief waren. In hun programma, dat gewijd is aan Italiaanse muziek uit de renaissance, worden zij vergezeld door Ilze Bertrand, een organiste met Letse roots (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk, Brussel, 29 september 2021, 20u).

 

Liefhebbers van het zeventiende-eeuwse Italiaanse repertoire kunnen hun hart ophalen tijdens het concert van organist Bernard Foccroulle en tenor Reinoud Van Mechelen. Dit concert vindt plaats in het schitterende kader van de laatgotische Zavelkerk, in co-organisatie met het Festival ‘Lettres en Voix’ (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk, Brussel, 1 oktober 2021, 20u).

© Guy Verstraete
© Voce et Organo - tommym.myportfolio.com

>>> Maandag 27 september 2021

20u00

OLV TER KAPELLEKERK

Brussel

 

DE INSPIRATIEBRONNEN VAN JAN PIETERSZOON SWEELINCK

 

HUELGAS ENSEMBLE

Paul VAN NEVEL, directie
Arnaud VAN DE CAUTER, orgel

 

met

Maria VALDMAA, cantus

Helen CASSANO, cantus

Achim SCHULZ, tenor

Stefan BERGHAMMER, tenor

Loïc PAULIN, tenor

Matthew VINE, tenor

Frederik SJOLLEMA, baryton

Tim Scott WHITELEY,  bassus

 

Scénographie en belichting : Jean DEFLANDRE

LEDEN VAN DE VZW VOCE ET ORGANO: voorkeurstarief hier

>>> Woensdag 29 september 2021

20u00

OLV TER KAPELLEKERK

Brussel

 

AMOR FORTUNA

 

ENSEMBLE IMAGO MUNDI

Sofie VANDEN EYNDE, luit, theorbe en directie

Lieselot DE WILDE, sopraan

Ilze BERTRAND, orgel

Werken van Verdelot, Des Prez, Arcadelt, Willaert, De Rore, Monteverdi…

 

Scénografie en belichting : Jean DEFLANDRE

LEDEN VAN DE VZW VOCE ET ORGANO: voorkeurstarief hier

© Senne Van der Ven
© Pascal Victor/ArtComArt

>>> Vrijdag 01 october 2021

20u00

OLV TER ZAVELKERK

Brussel

 

MUSICA POETICA

 

Reinoud VAN MECHELEN, tenor

Bernard FOCCROULLE, orgel

Werken van Frescobaldi, Monteverdi, Froberger, Schütz, Weckmann, Buxtehude, Bach…

 

 

In co-organisatie met het Festival « Lettres en Voix »

LEDEN VAN DE VZW VOCE ET ORGANO: voorkeurstarief hier

>>> Zaterdag 20 november 2021

20u00

SINT-JACOBSKERK

Luik

 

DEUTSCHE MESSE & CANTIONES SACRAE

Michael Praetorius & Jan Pieterszoon Sweelinck

 

ENSEMBLE POLYHARMONIQUE

 

Alexander SCHNEIDER, directie

Arnaud VAN DE CAUTER, orgel solo

In partnerschap met het “Festival d’orgue de Liège

LEDEN VAN DE VZW VOCE ET ORGANO: voorkeurstarief hier

© Christian Palm
© Voce et Organo - tommym.myportfolio.com

INTERNATIONAL SUMMER ACADEMY ALDEN BIESEN – ORGEL TRAINING 

 

van 10 tot 15 augustus 2021

 

Met de steun van  Voce et Organo vzw

Info : www.summeracademy-aldenbiesen.be