Programmatie Voce et Organo 2019

BRUEGELJAAR EN MUZIKALE OPLEIDING

2019 BRUEGELJAAR

 

Een uitzonderlijk jaar, een uitzonderlijk programma: 2019 is het jaar waar de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel wordt gevierd, een hoofdfiguur van de Renaissance.

Pieter Bruegel de Oudere werd in 1525 geboren nabij de hedendaagse Hollandse stad Breda. Alhoewel tijdens zijn leven zijn bekendheid nooit deze van de grote Italiaanse meesters evenaarde, wordt hij heden beschouwd als een van de grootste meesters van de Vlaamse schilderkunst, met Van Eyck, Bosch en Rubens (*)

© David Samyn

>>>Vrijdag 13 september 2019 – 20:00 uur – O.L.V. ter Kapellekerk – Brussel

 

De Toren van Babel

ENSEMBLE VOX LUMINIS, onder de leiding van Lionel MEUNIER
Arnaud VAN DE CAUTER, orgel

Missa pape Marcelli de Palestrina (geboren in 1525 zoals Bruegel) & werken van Roland de Lassus, Antonio de Cabezon, Girolamo Diruta en Samuel Scheidt.

 

De toren van Babel van Bruegel beschrijft een zeer gekend bijbels verhaal, waar mensen een gigantische toren bouwen. God straft hun hoogmoed door hen te veroordelen verschillende talen te spreken, zodat ze mekaar niet meer kunnen verstaan. Vox Luminis en Arnaud Van De Cauter hebben hun concertprogramma gebouwd op dit picturaal meesterwerk. In een eerste deel legt het ensemble de klemtoon op de verwarring van het volk van Babel door de complexe polyfone werken van Palestrina en Lassus. Vervolgens de Missa Papae Marcelli van Palestrina die een oplossing biedt voor de Babelse verwarring, want deze mis  die getoonzet werd daags na het concilie van Trente wordt gekenmerkt door transparantie en eenvoud

 

Tickets hier

 

Een co-productie Voce & Organo- Vlaamse Meesters in Situ – Bozar

>>> Zaterdag 28 september 2019 – 20:00 uur – O.L.V. ter Kapellekerk – Brussel

Bruegel, Master of details and stories

Ensemble UTOPIA

Arnaud VAN DE CAUTER, orgel

Doorheen de muziek van Clemens non Papa, Lassus,  Crequillon, Gombert, creëren het ensemble Utopia en de organist Arnaud Van De Cauter een muzikaal portret dat de verschillende aspecten van Bruegels persoon doet herleven.

Zij inspireren zich door Bruegels meesterswerken zoals Het tweegevecht van Karnaval en Vasten, De Toren van Babel, De boerenbruiloft, De val van de opstandige Engelen en De Triomf van de dood en verbinden aan deze taferelen volkse liederen, suites voor orgel en polyfonische werken gecomponeerd door Vivanco, Mareschal, Gabrieli, Lassus, Gombert en Crequillon die ze een geheel nieuwe dimensie geven. Een ideale gelegenheid om muziek te ontdekken die waarschijnlijk de verbeelding van Bruegel heeft getroffen.

 

Tickets hier

 

Een co-productie Voce & Organo – Bozar

Utopia © GR-DR

>>> Donderdag 3 oktober – 20:00 uur – O.L.V. ter Kapellekerk – Brussel

Bruegel schalkse humanist, een muzikaal tafereel

ENSEMBLE LES SONADORI, onder de leiding van Alain GERVREAU

Ensemble met 6 Renaissanceviolen van bas tot falsetto

Uitgenodigd:

Pascale BOQUET, luit

Kerlijne VAN NEVEL, mezzo-sopraan

Fabien MOULAERT, orgel

Dit concert-spektakel nodigt u uit voor een projectie van de meest betekenisvolle schilderijen van de schilder van de ”dagelijkse realiteit” , die ook een aanblik geeft van de 16de eeuwse cultuur in Vlaanderen en Brabant : Volksdansen, populaire melodieën, Souterliedekens en guitige en smachtende liederen in de kerk waar de meester trouwde en werd begraven.

 

Werken van Clemens non Papa, Lupus Episcopius, Gerardus Turnhout, Mattheus Pipelare, Johannes Ghiselin, Jheronimus Venders, Tielman Susato, Pierre Phalèse, Josquin Bason, Francisco Correa de Arauxo, Paul Hofhaimer, Marco Antonio Cavazzoni en enkele anoniemen.

 

Tickets hier

 

Een co-productie Voce et Organo –  de Afdeling Onderzoek van het Koniklijk Conservatorium Brussel  – Les Sonadori

ORGELREIS VOOR STUDENTEN

 

Van Zondag 23 tot woensdag 26 juni 2019 – Reis naar Saksen (D)

Organisatie van een orgelreis voor studenten van het Koninklijk Conservatorium van Luik alsook andere conservatoria

 

Met Edward VANMARSENILLE, Fabien MOULAERT, Arnaud VAN DE CAUTER, organisten

Bezochte orgels:

Orgel Silbermann (1721) – Sankt Georg Kirche te Rötha (D)

Orgel Silbermann (1722) – Maria Kirche te Rötha (D)

OrgelTrost (1735-1739) – Kapel Kasteel van Altenburg (D)

Orgel Silbermann (1737) – Ponitz (D)

Orgel Silbermann (1742) – Zöblitz (D)

 

Organisation : Voce et Organo vzw en het Conservatoire Royal de Liège

International Summer Academy Alden Biesen – ORGELSTAGES EN LIJFELIJKE INTEGRATIE MET HET INSTRUMENT

 

van zaterdag 10 tot donderdag 15 augustus 2019

 

Orgelprofessoren:

Arnaud VAN DE CAUTER, professor aan het Koninklijk Conservatorium van Luik en artistiek directeur van de vzwVoce et Organo (B)

Hans LEENDERS, professor aan het Conservatorium van Maastricht (NL)

Luc PONET,organist en bestuurder van het Nationaal Instituut voor Orgelkunst (B)

Marcel VERHEGGEN, organist te Maastricht (NL)

 

Op het programma:  Koorzang Academie (Barokmuziek en hedendaagse muziek) – Barokorkest en kamermuziek (alleen op barokinstrumenten) – Orgelacademie en stage van lichamelijke integratie met het orgel – concerten – enz…

 

 

 

 

 

Studieorgels en andere te:

Tongeren ; Onze Lieve Vrouw basiliek (LePicard, 1750 en Thomas, 2014 – stage – radiomis en slotconcert op 15 augustus 2019)

Luik : Saint Jacques kerk (Renaissance orgel, 1600 – stage)

Sint Truiden : Begijnhofkerk ( Ancion, 1643 – stage )

Alden Biezen – Bilzen : Landcommanderij (repetities, conferenties, ateliers, concerten )

Maastricht : Sint Servatius basiliek (Hoofdorgel, 1843/1845 – stage en concert)

Onze Lieve Vrouw basiliek (Séverin orgel, 1652 – stage en concert)

 

Een partnerschap tussen Organum Alden Biesen en vzw Voce et Organo

infos: asbl Organum Alden Biesen

MUZIKALE OPLEIDING    NOG EENS !

>>> Master Class Markus UHL

8-9 februari 2019 – Sint Truiden

 

Voce et Organo steunt de organisatie door het Conservatoire Royal de Liège van een Master Class besteed aan de improvisatie in de O.L.V. collegiale kerk van Sint-Truiden met professor Markus UHL.

Concert zaterdag 9 maart 2019 te 20:00 uur in de O.L.V. collegiale kerk van Sint

Werken van Girolamo Frescobaldi, Johann Sebastian Bach, John Rutter et improvisations de Markus UHL

>>> Barokdans

22 maart 2019 – Luik

 

Atelier van barokdans, ter attentie van organisten door Cecíliá Grácio Moura.

Een dag omtrent de kenmerken van dansen uit de baroktijd.

De vormen die deel uitmaken van de Suite à la Française zullen bestudeerd worden.Wat kan de danskunst bijbrengen aan de vertolking van de muziek ?

 

Organisatie : het Conservatoire Royal de Liège, met de steun van Voce et Organo.

Infos ici

>>>Audities  en cursus van zink, posaune (sacqueboute) en kamermuziek

 2 de semester van het schooljaar 2019 – O.LV. Vrouw Kapellekerk te Brussel

 

Op het Renaissance-orgel vande O.L.V. ter Kapellekerk met als doel de leeerlingen toe te laten op een hoog diapason en mesotonische temperatuur te spelen. Twee eigenschappen van het Renaissance-orgel met warme en kleurrijke klanken.

 

In samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Brussel – Afdeling oude muziek en Lambert Colson, professor aan het KCB.

© CiciOlson

_____________________________________

* Over het leven van Bruegel weet men uiteindelijk niet zo veel. Hij leert schilderen in een Antwerps atelier en wordt in 1551 lid van de Sint-Lucasgilde,  een corporatie van schilders, beeldhouwers en drukkers. Hij ontmoet humanistische geleerden maar verkeert ook in boerenmiddens. Nadat hij etser was geweest en koopman van gravures, onderneemt hij een reis naar Italië en komt terug met vele tekeningen. Het is nochtans vrij laat dat hij begint te schilderen : zijn eerste schilderij dateert van 1553.

Bruegel heeft een ommekeer in het landschapschilderen teweeg gebracht en zijn scènes van het boerenleven maken hem beroemd. Hij bewerkt het landschap als een veelzijdige constructie, samengesteld uit verschillende vlakken die op wonderbare wijze zijn samengesteld met honderd verschillende kleine personnages vol leven.

De werken van Bruegel getuigen eveneens van een gewelddadige tijd: deze van de opstand tegen de Spanjaarden en de protestantse beeldenstorm. De grote schilderijen zoals ‘De val der Engelen ‘(1562) of ‘De triomf van de dood’ getuigen van een pessimistische visie van het menselijk bestaan.

Pieter Bruegel komt naar Brussel in 1562, hij was toen 37 jaar. Hij was pas gehuwd met de dochter van zijn eerste leermeester de schilder Pieter Coecke van Aalst, met dewelke hij verschillende zonen heeft die allen op hun beurt schilders werden. Hij zal zich huisvesten in een ruime woning in de buurt van de Kapellekerk hartje Marollen.

In de 16de eeuw is Brussel een artistiek centrum voor de nieuwe stadsadel  die hem sterk hebben beïnvloed aangezien twee derden van zijn schilderijen in Brussel werden geschilderd. Hij sterft in 1569 en wordt begraven in de O.L.V. ter Kapellekerk van Brussel.

Dit jaar is het de verjaardag van de dood van Bruegel en dus is het de gelegenheid het artistieke hart van Brussel te verkennen. Vooral de muziek van zijn tijd aan de hand van drie buiten gewone concerten die Voce et Organo aan het publiek voorstelt op 13 en 28 september, alsook op 3 oktober 2019 ter vervanging van het traditioneel Zomerfestival van Voce et Organo.

.